Вино поміж мін та ракет. Про колаборацію зі Stoic Winery Dnipro Hills

Вино поміж мін та ракет. Про колаборацію зі Stoic Winery Dnipro Hills

Stoic Winery: виноробня на лінії фронту

Перші виноградники у шато [так називають замок, палац або маєток аристократа у Франції] князя Трубецького у селі Веселе на Херсонщині висадили наприкінці XIX століття. Виноробня пережила Першу та Другу світові війни. На початку 2000-х років єдине в Україні шато реконструювали, відремонтували історичні підвали, облаштували ресторан, готель та музей. Та за 9 місяців окупації росіяни розграбували та зруйнували все, а виноградники замінували. Попри звільнення села від окупантів повертатися на територію шато небезпечно – виноробня під постійними обстрілами, адже Веселе розташовується на правому березі Дніпра менш ніж за кілометр до Каховської ГЕС.

Зараз винарня змушена розпочинати бізнес з самого початку. Вона змінила назву на Stoic Winery, що символізує стійкість, майбутнє попри проблеми й руйнування, та випускає вина разом з одеською компанією Chateau Pinot, адже працювати на 200 га своїх виноградників вздовж Дніпра небезпечно. Сергій Пархомчук говорить, що компанія не збирається висаджувати нові рослини, оскільки це довгий процес: від моменту висадження виноградників і до виробництва першої пляшки вина потрібно до 5 років.

З часу повномасштабної війни виноробна галузь України зазнала непоправної шкоди, адже значна частина виноградників та виробництв розташована на півдні країни. Росіяни обстрілюють та розкрадають виноробні, мінують виноградники та знищують склади з вином. Така доля спіткала херсонське шато князя Трубецького з понад 120-річною історією. Попри те, що територію, де розташована виноробня, деокупували, відновити виробництво зараз там неможливо.

«Може минути не один місяць чи рік, якщо просто сидіти й чекати, коли щось відбудеться з нашим шато. Але нам важливо, щоб про виноробню не забували. Тож у 2023 році ми почали працювати з виноробнею Chateau Pinot в Одеській області, яка нас дуже підтримала, і нещодавно презентували у Києві на фестивалі Brave Wine перші наші вина – Dnipro Hills. Цю марку ми мали випустити ще у квітні 2022 року, але не встигли», – розповідає Сергій Пархомчук.

БІЛЬШЕ ІНФО ЗА ПОСИЛАННЯМ:

https://zaxid.net/statti_tag50974/